Ogro operazioa : ekintza eta mitoaren eraikuntza - Egaña, Iñaki; Lizasoain, Markel (Tafalla : Txalaparta, 2023)
Mende erdi igaro da ETAko Txikia komandoak Espainiako Gobernuko presidente frankistaren, Luis Carrero Blanco almirantearen tiranizidioa gauzatu zuenetik. Atentatuak ezohiko ondorioak izan zituen, bai egiteko moduagatik eta bai biktimaren ospeagatik. Urteetan, almirantea (Francoren premua) hil zueneko ekintzaren xehetasunak Operación Ogro liburuarekin kontatu izan dira, egileek hilabete batzuetara paratutakoarekin. Orain, 50 urte geroago, errebelazio berriei esker, tiranizidioa nola izan zen berreraiki dezakegu, orduan (jakinak diren kontuengatik) ezkutuan egon ziren gorabeherak agertuz. Era berean, liburu honek gertaera haren kontakizunaren tratamendua lantzen du, eta nola bilakatu den mito historiko.
Operación Ogro: hechos y construcción del mito
Keywords: Carrero Blanco, Luis -- (1903-1973) -- Erailketa; Euskadi -- Historia -- 1975-1982 (Trantsizioa); Saiakerak