Isla Malako haritza : Ignazio Argiñarena Otsotorena bertsolariaren bizitza eta lana (1909-1997) - Alvarez Gila, Oscar; Irigoyen Artetxe, Alberto; Intxaurraga, Gorane; Labayru Ikastegia; Bilbao Bizkaia Kutxa Fundazioa (Bilbao : Labayru Ikastegia ; Amorebieta-Etxanoko Udala, 2007)
Errazkindar hau, gerra zibilean, ‘nazionalen’ bandoan ibili zan Lácar Tertzioan, errekete. Gerraren esperientziak injustizia eta soldaduen manipulazinoa erakutsi eutsazan. Arazo ekonomikoak behartuta, 1950ean Uruguayra emigrau eban. Bertsolaritzari ekin eutsan bertan, eta beraren lana bildu dabe liburu honetan egileak. Lan hau egiteko, bien interesak bat eginda, indarrak batu egin dituzte. Ignazio Argiñarena Nafarroatik Uruguayra joandako euskaldun-talde bateko kidea izan zen. Han lortu zuen aurrera ateratzea eta familia ederra haztea, baina Errazkineko lorratza ezin inondik ere alboratu. Euskara landu gabea bazuen ere, bertsoak egten zituen, baita idatzi ere, eta bere lekukotza oso interesgarria da emigranteen bizimoduaren adibide gisa. Ignazioren biografia eta bertsoak batuta, haren inguruan bizi izan diren beste askoren bizimodua ere jasota geratuko da.
Bibliografia: 197.-198. or.
Aita Santi Onaindia beka 2003
Keywords: Argiñarena Otsotorena, Ignazio -- (1909-1997); Monografiak; Poesia; Biografiak