Bizkaiko baten eleak = Palabras de un bizkaino a la reina Cristina - Xaho, Agosti (1811-1858); Felix Likiniano Kultur Elkartea (Bilbo : Felix Likiniano Kultur Elkartea, 1999)
Entzuten dizuet "Progresoa" definitzen eta irri-karkailaz hasten naiz. Madrileko arrazoin faltsukariok, esaidazue zergatik Pirineotako gizon libreek baskon edo kantauriak izen distirantak baino, arrotzek ez dakiten misteriozko izen bat duten maiteago! Esaidazue zergatik deitzen diren Euskaldun, bere lurraldea Euskalherri, Euskara ber mintzaira!
Testua euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Nazionalismoa -- Euskal Herria; Monografiak