Lidiaren betaurrekoak / Aitor Arana - Arana, Aitor (Erroteta, 2023)
Lidia esperanto hizkuntza sortu zuen Ludovik Zamenhofen alaba gazteena zen. Beharbada bere aita baino esperantista sutsuagoa izan zen, eta hura bezain bakezalea bai. Lidiak inoiz ez zuen izan Adolf Hitler gerrazale eta antisemita itsuarekin hitz egiteko abagunerik. Biak garai berean eta munduko inguru berean bizi izan baziren ere, Adolf eta Lidia euren pentsamendu eta jokaeretan elkarrengandik oso urrun zeuden. Hemen duzu, irakurle, Lidia Zamenhofen bizitza nobela eran idatzirik, neurri handian egiazko gertaeretan oinarrituta eta Lidiaren beraren pentsaera eta idazlanak lagungarri hartuta