Muga astoa eta haren ingurukoen kalamatrikak / [testua] Iban Apaolaza Sancho ; [ilustrazioak] Jokin Mitxelena Erize - Apaolaza Sancho, Iban (1545 argitaletxea, 2023)
Gerraostean Oiartzungo errotak itxi zituzten, eta «mixeri gorritik atetzeko», oiartzuarrek astoz eta gauez Nafarroako errotetara (Arantza, Goizueta, Lesaka eta San Antongo errotetara zehazki) egiten zituzten bidaiak kontatzen ditu "Muga astoa eta haren ingurukoen kalamatrikak" ipuinak. "Orain dela urte asko, txikia nintzenean, Francok Gipuzkoa osoko errotak ixteko agindu zuen. Oiartzunen ereindako artoa ezin zen herriko errotetan eho; beraz, gauaren babesean, ondoko herri nafarretako errotetara joaten ginen artoa ehotzera, irina egiteko. Baserrira arto-irinarekin itzuli eta irin horrekin taloak egiten zituzten, gerraondoko goseari aurre egiteko...