Txoriak.eus - Sarasua Aranberri, Asier; Badihardugu Euskara Elkartea (Eibar) ([S.l.] : Badihardugu Euskara Elkartea, 2016)
Webgune honen asmoa da Euskal Herriko txori eta hegaztien inguruko informazioa ematea, alderdi bi jorratuz: ornitologiarena eta ornitonimiarena (txori izenena). Ondare naturala eta ondare linguistiko-kulturala, hartara, uztartuta landuko dira. Webgunea 2016ko abenduan aurkeztu da. Materiala etengabe ari gara orrazten, editatzen eta gehitzen. Hortaz, 2 gai landuko dira webgunean: Batetik, naturalistiko edo zoologikoa, ondorengo atalekin: Euskal Herriko hegaztien zerrenda, noiz eta non ikusi daitezkeen, zein den habitat eta txoko egokiena hegazti bakoitza ikusteko, fenologia, distribuzio-mapak, eduki multimedia,... Txoriak ikusteko informazio praktikoa ere ematen da, zenbait naturguneren informazio praktikoa eskainiz. Euskal Herriko hegaztien inguruko informazioa euskaraz sareratu nahi izan da. Bestetik, eta hau da berrikuntza nagusia, txorien euskal izendegia kontsultatu ahal izango da. Adineko lekukoei Euskal Herri guztian barrena egindako galdeketen bidez, hegazti bakoitzak eskualde bakoitzean zer izen duen jasotzen da. Gainera, hustuketa bibliografikoa ere egin da. Alor semantiko zinez aberatsa da hegaztiena, eta gazteen artean erabat galzorian dagoena, transmisioa etenda eta estandarreko formak (batzuetan okerrak direnak) erabat nagusituta. Fitxa lexikalen bitartez, hegaztien izendegia jaso eta berreskuratu nahi da, eta informazio hori mapa, zerrenda eta taula bidez erakutsi.
HH, LH, DBH, Batxilergoa eta Lanbide Heziketa
Eusko Jaurlaritzaren eta Gipuzkoako Foru Aldundiaren diru-laguntza jaso du (2016. urtean).
Keywords: Txoriak; Hegaztiak -- Euskal Herria; Baliabide digitalak; Erreferentzia-materialak; Eduki digital didaktikoak