Irulegiko eskua / [testua] Bakarne Atxukarro, Izaskun Zubialde ; [irudigilea] Asun Egurza - Atxukarro Estomba, Bakarne (Denonartean, 2023)
Irulegiko eskua brontzezko pieza bat da, non duela 2.000 urte baino gehiago euskara aurreko hizkuntza batean idatzitako lau lerrotan banatutako 5 hitz irakurtzen diren. Lehenengoak, «Sorioneku», idazteko erabiltzen zen alfabetoa orain erabiltzen dugun berbera ez zen garai batera eramaten gaitu, baita erromatar bandoen arteko gerrek herri eta herrixkak presaka abandonatzea eragiten zuten garaira. Esku hau 2022ko azaroan eman zen ezagutzera, eta, hasieratik, agerian geratu zen aurkikuntzaren eta egindako arkeologia lanaren garrantzia. Adin guztietako jendeak jakitea merezi zuen aurkikuntza. Eta horrela jaio da ipuin hau, non Olbap, 8 urteko mutikoak, idazten eta bere aitaren lanbidea ikasi zuen, bere etxebizitzako atetik brontzez egindako esku bat zintzilik utzi eta mende asko geroago ospetsu egingo zenaren istorioa. Helduentzako historia erreala, haur hizkuntzara egokitua.