Mugaldeko jendea / X. L. Méndez Ferrín ; [itzultzailea, Bego Montorio] - Méndez Ferrín, X. L. (Literatura (Elkar), 1998)
Hamar istorio, Portugal eta Galizia bereizten dituen mugaldean kokatuak; hamar ipuin gogor eta gozo, samurrak bezain krudelak, egungo idazle galiziar pertsonalenaren eskutik. XIX. mendean giroturiko izu-istorio magikoak, 36ko gerraosteko faxisten errepresio basatia era gordinean kontatzen digutenak, fantasia poetikoak... Gai eta estilo askotakoak dira Méndez Ferrinen testuok, baina denetan da nabarmena egilearen kalitatea, bere eskuaren indarra: argumentu bizi eta erakargarriak asmatzean, giro trinko eta obsesiboak eraikitzean, hizkuntza sendo bezain ederra erabiltzean..