Viteritarrak : hiru belaunaldi medikuntzan = Los Viteri de Eibar : tres generaciones de médicos : (1920-2021) - Narbaiza Azkue, Antxon; Eibar. Udala; Ego Ibarra Batzordea (Eibar : Eibarko Udala, Ego Ibarra Batzordea, 2022)
Antxon Narbaiza Azkue idazleak idatzitakoak, sendagintzan jardun duten hiru mediku-belaunaldiren historia islatzen du, zeinek medikuntza-lana herritarrentzako zerbitzutzat hartuta, egiten zuten lanari aparteko garrantzirik emateke jardun zuten. Viteritarrak Viteritarren hasierako enborra Isaac Saénz de Viteri Cortazar izan zen, Eskoriatzan jaiotakoa. 1913ko apirilaren 20an izendatu zuten Eibarko mediku titular. Julio Sarasuak, Eibar aldizkarian argitaratutako artikulu batean zioen On Isaac benetako instituzioa zela gure herrian, erreferentzia bat, eta eskoriatzarrak Eibarren egindako lehen urratsak zekartzan gogora, Eibar kale estuko, etxe iluneko eta jende gutxiko herria zenean. Sarasuak zioen Isaac Viteri eta Ziriako Aguirre medikuek jakin izan zutela ikasitako zientzia beste metodo enpirikoago batekin batzen eta ondo asko ezagutzen zituztela biek familien joerak eta ahuleziak. Isaac Saénz de Viteri 1973an zendu zen, 85 urte zituela, medikuntzan 52 urtez jardun ondoren, horietako 42 Eibarren. Isaacen semeak, Javierrek, aitaren ofizioari jarraitu zion eta Eibarko mediku gisa nabarmendu zen, eta orduko kroniken arabera, ez zuen neurririk dedikazioari dagokionez. Marka guztiak hautsi zituen etxeko bisitetan -erakundeetan eta fabriketan egiten zuen lana alde batera utzita-, eta horrela egunero, urte askoan. Javier Saénz de Viteri 1976an hil zen, 51 urterekin. Bere seme Albertok 1979an ekin zion mediku-lanari, Deban; 1979ko abenduan Eibarrera etorri zen Alfako mediku gisa lan egitera, eta hura utzi ondoren, Orbean eta Grupo Danobat enpresetan ibili zen. Lan horrekin batera, kontsulta pribatuan jardun du lanean, duela gutxi erretiroa hartu duen arte.
Testua euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Sáenz de Viteri, Isaac -- (1887-1972); Sáenz de Viteri, Javier -- (1924-1976); Sáenz de Viteri, Alberto -- (1955-); Medikuak -- Eibar -- XX-XXI. m; Biografiak; Monografiak