Euskal eleberrien kondaira - Garate, Gotzon (1934-2008) (Bilbao : Gero-Mensajero, 2001)
Euskal literatura ezagutzeko irrika duen edonorentzat aproposa da Gotzon Garatek paratutako ikerketa lan hau. Hitzaurrean esaten digunez, Deustun eta Fordham-en egindako lanen fruitua da eskuartean duzun liburu mardul hau. Hiru atalek osatzen dute: lehenbizikoan, euskal eleberrigintzaren hasierako gorabeherak azaltzen dizkigu eta gero "Piarres Adame" eta "Behin da betiko" aztertzen ditu. Bigarrenean, Txomin Agirreren "Auñamendiko lorea" eleberriaren alderdi on eta txarrak ikertu ditu. Eta hirugarrenean, Agirrek idatzitako beste eleberri handi biren azterkea burutu du, "Garoa" eta "Kresala" eleberriena, hain zuzen.
Bibliografia: 304.-306. or.
Keywords: Elizanburu, Jean-Baptiste -- (1828-1891); Azkue, Resurreccion Maria -- (1864-1951); Agirre, Txomin -- (1864-1920); Euskal literatura -- Historia eta kritika; Monografiak