Errolanen harria / Patxi Zabaleta - Zabaleta, Patxi (Amaiur (Txalaparta), 1998)
"Errolanen harria" ipuina da; mitikoa eta aintzina kutsukoa. Argian Euskal Herriko kondairarekin loturik dagoen lehen ipuina eta gure herrian zehar hainbeste eta hainbeste kokagunetan hedaturik dagoena. Eleberri honek ipuinari hartzen dio izena eta baita gaia ere; berez, ipuin mitiko horren azterketa da. Errolan, Erdi Aroan Europa osoan kristauak eta gizartea zaintzen duen gizaseme erraldoia da, bere ezpata Durandal eta turuta Olifantearekin. Baina aitzitik, Euskal Herrian, hil zuten tokian hain zuzen ere, etsaia da, etsai erraldoia baina bere erasoan porrot egiten duena. Orreagako gudualdia eta Errolanen mitoa irudikatzen dira nobelaturik funtsean maitasun eleberria den honetan.