Krutwig : bere mendeurrenean berrirakurtzen - Maroto, Josu; Caers, Agnès; Zobaran Arriola, Alejandro; Amuriza, Xabier (1941-); Ertzilla Urizabarrena, Jose Manuel; Olmo, Karlos del; Karakasis, Georgios; Renteria-Uriarte, Xabier; Agirrezabal, Inhar; Arruabarrena Aduriz, Joseba; Altuna Enzunza, Aitzol; Arantzabal, Oskar; et al. (Iruñea : Nabarralde Fundazioa, 2022)
Federico Krutwig Sagredoren bizitza, pentsakera eta lanak jasotzen dituen liburua argitaratu du Nabarralde Fundazioak. 13 idazlek hartu dute parte, artikulu bana idatziz. Zergatik eta zertarako berrirakurri Krutwig bere jaiotzaren mendeurrenean? Birpentsatzeko garai hauetan, zer zarete zuek lehenago, inperialistak ala demokratak? Kolonialismorik okerrena mentala bide delako. Duela ia hirurogei urte bezalaxe, aspaldidanik lozorroan, lidergo faltan zegoen (eta dagoen) herri hau astintzera datoz orri hauek. Sinesgarria al da ustez askatasun gosez bizi den herri zahar honek bere erraietatik sortutako hainbat pentsalari sakoni bizkarra ematea? Geureak omen diren erakundeek berauek baztertu eta ezkutatzea? Halako askatasun-sortzaile asko nahi (eta behar) ditugu munduan duintasunez ibiltzeko. Gure memoria historikoa geurea eta geuretzat izan dadin, ahoz, irakurriz eta idatziz.
Federico Krutwig Sagredo. Académicien guérriléro basque / Agnès Caers. -- Federico Krutwigen bizitzari begirada orokor bat / Alejandro Zobaran Arriola . -- Federico Krutwig-en hileta zibilean / Xabier Amuriza Zarraonaindia. -- Krutwigen ispiluaren aurrean / Jose Manuel Ertzilla Urizabarrena. -- Krutwig itzultzaile / Karlos del Olmo Serna. -- Mendebaldeko sustraietara itzuliz: FKS eta Helenismoa / Georgios Karakasis.-- Federico Krutwig absurdista eta masoia / Xabier Renteria-Uriarte. -- Sopholis: arkitekturaz harago / Inhar Agirrezabal Saenz de Santamaria. -- Informazioaren iraultza eta garai berri batern hasiera / Joseba Arruabarrena Aduriz . -- "La cuestion vasca" / Aitzol Altuna Enzunza . -- "Vasconia" ekonomia politikotik berrirakurtzen / Oskar Arantzabal Iraeta. -- Krutwigen pentsamendu ekonomikoa / Baleren Bakaikoa Azurmendi. -- "Zoon elektronikon"-a eta "cybertariat"-a / Vicente Huici Urmeneta. --
Bibliografia: 216.-217. or.
Testuak euskaraz eta frantsesez.
Keywords: Krutwig Sagredo, Federico -- (1921-1998) -- Homenaldiak; Monografiak