Amapatxa : amets bat, bide bat / Ion Brakamonte - Brakamonte Unanue, Ion (Rubric, 2022)
Aspalditik nuen har bat barren-barrenean bueltaka: lotzen ninduen guztiaz askatu eta nire erosotasun-eremutik atera nahi nuen, amerikar kontinentea motxilarekin zeharkatzearen abenturari ekiteko; betebeharrek, erantzukizunak eta errutina atzean utzita. Hemen aurkituko dituzu, 2018 amaieran, Argentinatik hasi eta 2021eko ekainean Estatu Batuetan amaituz eginiko nire bidai-idatzien nondik norakoak, liburu batean bilduta. 13 herrialde zeharkatuz (Argentina, Txile, Bolivia, Peru, Ekuador, Kolonbia, Panama, Costa Rica, Nikaragua, El Salvador, Guatemala, Mexiko eta Estatu Batuak) motxilero bezala bizi-esperientzia kontatzeaz gain, emozioak eta sentimenduak leku bakoitzean., bidaiako hausnarketak; leku interesgarrien gomendioak eta modu desberdin baten bidaiatzeko aholkuak, hainbat kultura eta etnien istorioak, pandemia nola bizi izan nuen, historia piixka bat eta efemerideak ere aurkituko dituzu. Jende pila bat ezagutu dut eta natibo batzuekin egoteko aukera izan dut, adibidez: Mexikon Wixárika edo Maiak, Panama-Kolonbian Kuna Yala familiak eta Perun Shipibo koniboak. Bidaian ezagututako pertsona guztien omenez, "Amapatxa" kitxua hizkuntzan ama-lurra esan nahi duen Pachamama hitzetik hartua.