Nire esperantzaren arrazoia eraikitzeko ahalegina / Roman Garmendia (filosofiako estudiante permanentea) - Garmendia Murua, Roman (Erroteta, 2020)
Autoreak liburu honi honako titulo hau eman dio: "nire esperantaren arrazoia eraikitzeko ahalegina". Badirudi autorearen arrazoitzea edificio bat egiltea bezalakoa dela, eta horretarako logica formala da egokiena. Eta horretara, harriak jartzen ditu oinarri geldien gainean. Eta ez da dialectica non dena faltsua, relativoa, descripcio historicoa, mugimendu oro hitz batean, ondorioztatzen den. Zeren autoreak bilatzen baitu egia, baina egia maiusculaz. Eta egia maiusculaz ez da ciencian topatzen, non ezer ez den aurkitzen universal, egia maiusculaz topatzen ahal da ciencien ciencia den filosofian. Eta ahalegina da gizagaldu batek egiten duena esperantzaren bat edukitzearren, eta hain da galdua gizaseme hori ezen bilatzen duen esperantza ez baita cosmos honetakoa, eta bai, etsi etsian, Jainkoaren Erresumakoa. Pobrea ere probrea baita, baztertua cosmos honetan. Eta arrazoitzea ahalegina da bakartiak desvarioetan errez jausten direlako, eta harrokeria litzateke afirmatzea inorekin consultatzeke batez ere adituekin, ezen arrazoi sendo bat erakusten dela. Hori ematen du, baina filtroak igaro behar dira confirmatzeko. Gero autoreak argi eta garbi laga nahi du euskara batua dela berea, baina proposamen lexico ortograficoa duela erakusten bere lerroetan. Nabaria da zergatia, autoreak estuasunak ditu bere filosofia azaltzean proposatzen duena incluitzen ez badu testuan.