Antxitxarburuko buhamiak / Jean Barbier ; hitzaurrea, Amets Arzallus Antia ; irudiak, Irantzu Yaldebere - Barbier, Jean (1875-1931) (Laburki (Testu Zaharrak), 2022)
Ijito euskaldunei buruzko kronikea 1895ean, hogei urte zituala, Jean Barbier idazle ezagunak Donazaharren bizi ziran buhame edo ijito euskaldunei buruzko kronikea idatzi eban euskara ezin ederrago batean. Orrialde hareetan xehetasun handiz deskribidu zituan orduko buhame jentearen izakerea eta bizierea, hareen antolamendu, lanbide, ohitura, sinismen eta ospakizunen barri emonez. Argitalpen honetan Jean Barbierrek idatzi bezela itxi da testua, baina ohar ugariz hornidu dogu, oraingo irakurleak zehetasunik galdu ez daian. Eta Amets Arzallusen sarrerako berbek egungo ijito herriaz gogoetea egitera konbidatzen gaitue.