Gerra : 1521eko Nafarroako indarkeria eta gatazkak bizitzea : erakusketa, Nafarroako Errege Artxibo Nagusia, ekaina - abendua 2021 - Escribano Páez, José Miguel; Ganchegui Sorabilla, Andrea; Nafarroa. Hezkuntza, Kultura eta Kirol Departamentua (Iruña : Nafarroako Gobernua, Kultura eta Kirol Departamentua, 2022)
Argitalpen hau "Gerra: 1521eko Nafarroako indarkeria eta gatazkak bizitzea" erakusketaren katalogoa da. Erakusketa Iruñeko Nafarroako Errege Artxibo Nagusian egin zen 2021eko ekaina eta abenduan, eta garai hartako hainbat dokumentu ageri dira. 1521eko ekainaren 30ean gertatutako Noaingo batailaren V. mendeurrena ospatu genuen 2021ean. Gure historiaren funtsezko gertaera horren amaiera erabakigarria izan zen Nafarroako erresumarentzat. Noain eta Ezkirotz herrien arteko bataila-eremua, orduko bi armada boteretsuenek sortutako nazioarteko oihartzunen aurkako borroka izan zen. Bertako armadetan nafar borrokalariak sartu ziren, batzuk Asparrosko jauna buru zuten Frantzisko I.aren eta Henrike Albreten armada frantsesari laguntzen, eta beste batzuk Gaztelako armadari, Karlos V.aren gobernadoreek, kondestableak eta almiranteak gidatuta.
Testuak euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Monografiak