Bizitzeko gogoa - Elorriaga Baraiazarra, Ainhoa; Lopez de Larruzea, Amagoia ([Bilbo] : El Gallo de Oro, 2022)
Liburua birjaiotza pertsonalaren kontakizuna da, baina baita gizartearen kontzientziari laguntzeko oihua ere. 2004an trafiko-istripu bat izan nuen, eta horrek nire gaztaroa eta behin amestu nituen planak hautsi zituen. Itxuraz, ez nuen kalte fisikorik izan, baina barrutik burmuina hautsi zitzaidan. Izan ere, lesioa hain larria izanda, koman sartu nintzen eta medikuak nire bizitzaren beldur izan ziren: kasurik onenean, egoera begetatiboan geratuko nintzela aurreikusi zuten. Liburu honetako orrialdeetan murgiltzen bazara, hartutako kalte zerebrala deritzona zer den jakin ahal izango duzu, batzuetan zainketa iraunkorrak beharko dituzten ondorioak uzten dituen epidemia isila eta ezezaguna. Baina batez ere neure istorioa ezagutuko duzu, dena kontra izan arren, geratzen zitzaion azken arnasaz bizitzari eutsi zion neska gazte batena. Heriotzari irabazi nion, eta gero sekulako borrokari ekin nion berriro autonomoa izatea ahalbidetu didaten bizi-funtzioak berreskuratzeko. Hala ere, bidaia oso luzea izan da, eta bidean bidesari garestiak ordaindu behar izan ditut. Liburua birjaiotza pertsonalaren kontakizuna da, baina baita gizartearen kontzientziari laguntzeko oihua ere, pertsona ezinduak bertan birsar daitezen eta beren bizi-proiektua gara dezaten. Neure historian murgildu nahi duzu?
Laguntzailea Busturiko Udala
Keywords: Helduentzako Literatura; Autobiografiak