Likantropo / Xabier Montoia ; [azala eta barruko irudiak, Albaro Matxinbarrena] - Montoia, Xabier (Susa 83-86, 1985)
"Likantropo" da Xabier Montoiaren bigarren poema liburua. Susa sail hau zabaltzen zuen "Anfetamiña" haren argitaratzetik urtebete inguru igaro bada ere, liburuan aldaketa haundia nabarituko dute Montoiaren lehen poema bilduma hura leitu zutenek. Beste indar bat, beste mundu bat, agian zehatzagoa, baina zalantzarik gabe irudiz beteagoa, eta askozaz ere landuagoa eskeintzen da liburua osatzen duten poemetan zehar. Poemon iluntasunetik, zenbaitetan irudi distiratsu eta odoltsuak agertzen dira sendimenduen islada berezi bat eskeiniz. Aurreko liburuari egindako errefentziekin batera, han erabilitako zenbait teknika ahantzi gabe, heldutasun haundiagoz plazaratzen du Montoiak bigarren poema liburu hau.