Etxe berdea / Andoni Agirrezabala Izagirre - Agirrezabala Izagirre, Andoni (Uzta gorria (Erein), 2022)
2005eko urriaren 29an gertatutakoa tragikoa izan zen. Hildakoak, tartean. Poliziak herriko bazterrak nahastu zituen. Kasua ere itxi zuen segituan, baina sakon aztertu gabe. Azalekoari eutsi zion, begien bistakoa zirudien horri, eta alde egin zuen. Ez, ordea, aguazilak. Zorigaiztoko gertaera uneoro zuen ate joka. Susmo txarra hartuta, bere kabuz abiatu zuen ikerketa. Amaitu zuenean, karpeta batean gorde zituen dokumentuak, udaletxeko bere mahaiko kaxoian. Bertan topatu berri dituzu, irakurle, bizilagunen testigantza batzuk, aguazilarenak ere barne. Herriko Etxe Berdean gertatu zena argitu al zuen? Eta zuk, zer egingo duzu informazio horrekin? «Ez dakit nondik hasi hau idazten. Ez dakit honetan sartzea ideia ona izango ote den, ezta sinetsiko duzun ere. Baina saiatuko naiz. Saiatu behar dut, errezelo txarrak hartzen hasita nago eta...».