Amets bizia / E. Martin Sampedro - Martín Sampedro, Eukene (Susa 83-86, 1986)
Martxa bizian idazten ari zaigu Eukene Martin, "Amets bizia" honekin bigarren nobela kaleratzen duelarik. 1985ean "Lau sasoitak zipristinak" izena zuen beste horrekin estreinatu zen sail honetan bertan; bestalde, antzerkigintzan eta ipuingintzan ere zenbait inkurtsio eginak ditu, antzerkigintzan bereziki zenbait sari jasoak dituelarik ("Andere Zuria", Xabier Zorrozarekin batera), nahiz eta oraindik ez den eszeneratu bere obrarik. Bigarren nobela honetan lehenean agertzen zuen errealitate horretatik aldentzeko salto ttipi bat egiten du, baina hartan agertzen zuen monologo barneratuaren moldea baztertu gabe, ametsak eta ametsaren mundua da nobela honen ardatz, bertan agertzen diren pertsonaia etsipentuak Bilbotik oso urrun bizi ez direlarik...