Nafarroako gudalostearen azken mariskala / Patxi Zabaleta - Zabaleta, Patxi (Amaiur (Txalaparta), 1991)
1522an, Nafarroako independentzia gudua ia galdurik dago. Amaiurko gaztelua erori zen. Nafarroa zatikaturik gelditu da. Gerrak hamar urte iraun du. Nafarroako beztanleen herena hil da... Simancas-ko gazteluan, gartzelan sei urte daraman nafar preso bat dago: Pedro de Navarra, Erresumako Mariskala. Erresistentziaren sinboloa. Zergatik ez zuen amore eman? Zergatik eutsi zion, hil arte, bere zinari? Antzerki lan honetan Patxi Zabaletak naisuko adierazten digu gizon miresgarri haren bizia, baita Nafarroaren historia zati garratzitsua ere, betidanik ezkutatu zaiguna.