Pentsaera basatia - Levi-Strauss, Claude (1908-2009); Cantero Burgos, Isabel (Donostia : Gaiak, 2005)
"Pentsaera basatia" obran, Lévi-Straussek totemismoaren atzean ezkutatzen den logika ikertzen du, eta mundu garatuaren maila berean jartzen du epistemologia hori. Pentsamendu greziarra sortu baino askoz lehenago, zientzia mota bat, "ez hezia = basatia" zena, existitu zen gure planetan, unibertsoa sistema holistiko eta organiko gisa ikusten zuena. Zientzia modernoak beste maila estrategiko batera zuzendutako sistema logiko bat sortu zuen, eta antzinako mundu hura suntsitu egin zuen. Antzinako gizarte haiek "hotzak" eta agrafoak ziren, beren burua autoelikatzen zuten, eta historia ziklikoa zuten. Gaur egungo gizarte "beroek" historia lineala ("aurrerakuntza dute"), baina entropia izugarri handia sortzen dute, eta energia asko xahutzen dute. Bi alde horiek aztertzen ditu Lévi-Straussek, nahiz eta gizarte "hotzak" sakonago aztertzen dituen.
Bibliografia: 389.-402. or.
Liburu honek Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntza jaso du
La pensée sauvage
Keywords: Antropologia fisikoa; Etnopsikologia; Antropologia estrukturala; Monografiak