Oaxacako egunerokoa - Sacks, Oliver (1933-2015); Alberdi Gabilondo, Jaione (Donostia : Gaiak, 2006)
"Oaxacako egunerokoa" liburuan AFS Amerikako Iratze Elkarteko kidea den Oliver Sacksek botanikari talde batekin Oaxacara (Mexiko) egindako bidaia kontatzen du, baita hango bizi-aniztasun ikaragarria aurkitzeak eragin zion zirrara ere. Sacksek mundu modernoko uzten, merkatuen, usainen, dastamenen eta abarren pobretzea nabarmentzen du, hangoen aldean. Horrekin batera, zapoteken, azteken eta maien matematika, astronomia eta arkitektura sofistikatua (antzinako grekoena baino zaharragoa) erakusten dizkigu. Beste hainbat gauzak ere txunditu zuten Sacks: Tenochtitlán hiriko komunikazio-sare harrigarriek, tabako-, txokolate- eta kakao-kultura landuak, goi-mailako gastronomiak... Herri haiek Pilota Joko ospetsua ere bazuten baina (herri aborigenekin gertatzen den moduan) horretan ez zen ez galtzailerik ez irabazlerik. Azken ondorioa zirraragarria da: kulturen artean ez dago ez eskalarik ezta linealtasunik ere.
Liburu honek Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntza jaso du
Oaxaca Journal
Keywords: Oaxaca (Mexiko) -- Deskribapena; Monografiak