Charles Darwin : autobiografia eta gutun hautatuak : (Francis Darwinek bilduak) / Charles Robert Darwin, Francis Darwin ; [itzultzailea, Joan Ignazio Abrisketa] - Darwin, Charles (1809-1882) (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 2006)
Liburua Charles Darwinen seme batek (Francisek) osatu zuen. Francis Darwin botanikari bikaina izan zen, eta aitarekin batera lan egiteko aukera izan zuen. Liburuak bi zati nagusi ditu. Lehena, Charles Darwinek bere ilobentzat, eta argitaratzeko inolako asmorik gabe, idatzi zuen autobiografia xume bezain polita da. Bigarrena, Francis semeak aukeratutako gutunek osatzen dute: Darwinek bere garaiko zientzialariei, naturalistei, senideei, lagunei eta baita pertsona ezezagunei ere idatzitako ezin konta ahala gutunek -eta haiengandik jasotakoek- ikuspegi zehatz-zehatza eskaintzen digute Darwinen izaeraz eta pentsamoldeaz, haren lan itzelaz, haren liburuek eragindako eztabaidez eta abarrez. Bestalde, liburuak ongi azaltzen du Darwinek Beagle ontzian egin zuen bost urteko bidaia noraino izan zen erabakigarria bai haren bizitza intelektualari dagokionez, bai biologiaren historiaren ikuspuntutik.