Kreta / Barry Unsworth ; [itzultzailea, Jaione Alberdi Gabilondo] - Unsworth, Barry (1930-2012) (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 2007)
Historiaz eta mitoaz betea, Kreta uharte malkartsua mundu oso bat da berez. Zeusen sorleku mitikoa, eta, kretarrek beraiek diotenez, historiako hainbat eta hainbat mugarrirena ere bai, greziar kulturako lehenengo lege idatzietatik hasi eta oraindik ere, milaka urte geroago, mundua harritua uzten duen eskultura monumentalaren tradizio baten hastapenetara. Kreta benetan lurralde oparoa da Barry Unsworth idazlearentzat lurralde dramatiko honetarako gidari ezin hobea. Historia oso ondo menderatzen duenez eta jakin-min handia duenez, bizitasun handia ematen dio Kretako aberastasunari eta bertako jende independente porrokatuari. Unsworthek Minotauroaren antzinako mitotik hasi eta aspaldi desagertutako zibilizazioen sekretuak agerian uzten dituzten gune arkeologiko harrigarrietaraino eramaten gaitu nobela historiko ospetsu honen bidez.