Psikologia eta epistemologia - Piaget, Jean (1896-1980); Gabikagojeaskoa, Alberto (Donostia : Gaiak, 2007)
"Psikologia eta epistemologia" liburuan Piageten epistemologia genetikoaren laburpen erabilgarria eta erraza dugu. Bertan umeek errealitatea pentsatzeko kontzeptuak (espazioa, denbora, identitatea...) nola sortzen dituzten aztertzen da. Gero, Piaget eremu hori gizarte-mailan aplikatzen saiatzen da; horretarako, logikaren oinarri kolektiboa ikertzeari ekiten dio eta lengoaiaren ulertze-prozesuan murgiltzen da. Piageten arabera, zentzumena eta pertzepzioa ez dira nahikoak errealitatearen ezagutza lortzeko; horiek beste elementuekin batera (hezkuntzarekin, kulturarekin, hizkuntzarekin...) osatzen dute ezagutza. Horregatik, epistemologia zientifikoaren metodologia ez da logikan bakarrik oinarritzen. Aitzitik, logika kontzeptuala egitura biologiko, psikologiko, historiko eta sozialekin batera sortzen da. Izan ere, Piagetentzat Matematikaren, Fisikaren, Biologiaren eta Psikologiaren arteko harremana ez da lineala; zirkularra da.
Bibliografia. 183. or.
Liburu honek Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntza jaso du
Psychologie et Épistémologie
Keywords: Ikaskuntza; Epistemologia; Psikologia; Monografiak