Eros eta zibilizazioa - Marcuse, Herbert (1898-1979); Kaltzada, Julen (1935-2017); Euskadi. Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saila (Donostia : Gaiak, 2008)
"Eros eta zibilizazioak" abiapuntua Freudek -batez ere, "Ondoeza kulturan"- defendatutako tesian dauka, hau da, zibilizazioaren eraikitze-prozesuak "atsegin-printzipioaren" murrizketa zorrotz batean oinarritu duela dioen tesian. Hori dela-eta, Marcusek gogor kritikatzen du produkzio- eta kontsumo-gizarteak sortutako alienazioa. Baina egileak argudiatzen duenez, zibilizazioaren beraren existentzia instintuen joerak mugatzen dituen guztia mailaz maila ezeztatzearen mende dago, eta bizi-instintuak indartzearen eta Erosen ahalmen konstruktiboa askatzearen mende. Izan ere, Marcusek uste du Mendebaldeko indar produktiboek erdietsitako mailak ahalbidetzen duela gizartearen antolaketan erabilitako errepresio-soberakina Erosengana desbideratzea. Horren bidez, lana askatzaile eta sortzaile bihurtuko litzateke eta ziblizazio ez-errepresibo baten aldeko aurrebaldintzak eskuratuko genituzke.
Liburu honek Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntzaz argiratu da
Eros and Civilization. A philosophical Inquiry into Freud
Keywords: Freud, Sigmund -- (1856-1939) -- Kritika eta interpretazioa; Psikoanalisia; Zibilizazioa -- Filosofia; Gizarte psikologia; Monografiak