Gutenberg galaxia (II) : "Homo Typographicus" delakoaren genesia - McLuhan, Marshall (1911-1980); Agirre Alonso, Edorta; Euskadi. Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saila (Donostia : Gaiak, 1998)
"Gutenberg Galaxia" liburuan, idazkera asmatu baino lehen zibilizazioaren entzunezko jokaera aztertzen da. Idazkerarekin, ordez, gizarteria ikusmenezko bihurtzen da. Gaur egungo puntako teknologiek (elektronikak eta hortik eratortzen den telebistak, adibidez) aurreko Gutenberg galaxia desplazatu dute, eta gizarteriak nahitaez munduaren pertzepzioa aldatu du. Iraultza teknologiko bakoitzak unibertsoa atzemateko era berri bat sortarazten du: "mezua da bitartekoa, beraz" (McLuhan-en esanetan). Liburuak (Gutenberg galaxiako bitartekorik enblematikoenak) kontzientzia indibiduala bultzatzen zuen. Baina, egun, telebistak (aro berriaren ikurrak) gizarte osoa estaldu eta eragiten du. Horren ondorio zuzena "alde globala" sortzea da non dena interkomunikaturik dagoen. Egunerokotasunez beterikdagoen epistemologia honek eragin ikaragarria izan du gure gizaldian eta hortik datorkio liburu honi, klasiko bihurtzea.
Liburu honek Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntza jaso du
The Gutenberg Galaxy (The making of Typographic Man)
Keywords: Inprimatzea; Komunikazio idatzia; Monografiak