Mintzairari buruzko gogoetak - Chomsky, Noam; Agirre Alonso, Edorta; Euskadi. Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saila (Donostia : Gaiak, 1997)
"Mintzairari buruzko gogoetak" liburu honetan Chomskyk hizkuntzaz duen ikuskera orokorra azaltzen du, horretarako MITen emandako hitzaldi batzuk bildu eta erabiliz. Hitzaldi horietan mintzaira giza psikologiaren parte bezala aztertzen du. Nola da posilbe umeak esaldi gutxi, motz eta bukatugabekoak erabiliz, hain denbora laburrean hizkuntzaren konplexutasuna eraikitzea? Cohmskyren eritziz jakintza hori ezaugarri biologiko batek oso estu mugatu beharko du. A prioriko muga batzuek jakintza nahiz ezagutza-sistema baldintzatuko dituzte. Horregatik mintzairaren ezagutze-prozesua aztertzea oso garrantzitsua da, eta hori da hain zuzen liburu honen mamia. Enpirismo eta behaviorismoaren burutapen guztiak alde batera utziz, egitura formalen azpian dautzan behartasun biologikoak, batez ere, aldarrikatuko ditu Chomskyk.
Bibliografia: 291-302 or
Liburu hau Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntzaz argitaratu da
Reflections on language
Keywords: Hizkuntzalaritza; Mintzaira eta hizkuntzak; Monografiak