Big Bang-aren bila (II) - Gribbin, John; Azkune Mendia, Iñaki; Euskadi. Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saila (Donostia : Gaiak, 1997)
"Big Bang-aren bila" bi liburuetan, egungo kosmologia erlatibistari buruzko daukagun ikuskerarik zabalena aztertzen da. Teori komoslogiko klasikoetatik abiaturik, Einstein-en Erlatibitate Teoria Orokorrarraino heltzen da eta, horrekin, unibertsoari buruzko daukagun lehenengo adirazpen fisikoaz. Unibertsoko azterketaren prozesua de Sitter, Friedman, Lemaitre, eta Hubble-ren ikerketekin garatzen da, gorriranzko lerrakuntzaraino helduz eta, horren gainean, unibertsoaren hedapena sustatuz. Gamow eta WEinberg-en eredu standarrarekin egungo kosmologia aurreratuenaren oinarriak jartzen ditu liburuak, eta fisika kuantiko erlatibistaren laguntzarekin, Big Bang-aren hasierako segunduetan gertatutakoa zientifikoki aztertzen saiatzen da. Azkenean, Hawking-en ereduak unibertsoaren sorkuntza nola gertatu zen adieraziko digu.
Bibliografia: 181-189. or.
Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren, Gipuzkoako Foru Aldundiko Kultura eta Euskara Departamentuaren, Gipuzkoa Donostia Kutxaren eta Euskal Herriko Unibertsitatearen laguntza izan du.
In search of Big Bang
Keywords: Big Bang; Kosmologia; Zientzia-dibulgazioa; Monografiak