Big Bang-aren bila (I) - Gribbin, John; Azkune Mendia, Iñaki; Euskadi. Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saila (Donostia : Gaiak, 1997)
"Big Bang-aren bila" bi liburuetan, egungo kosmologia erlatibistari buruzko daukagun ikuskerarik zabalena aztertzen da. Teori komoslogiko klasikoetatik abiaturik, Einstein-en Erlatibitate Teoria Orokorrarraino heltzen da eta, horrekin, unibertsoari buruzko daukagun lehenengo adirazpen fisikoaz. Unibertsoko azterketaren prozesua de Sitter, Friedman, Lemaitre, eta Hubble-ren ikerketekin garatzen da, gorriranzko lerrakuntzaraino helduz eta, horren gainean, unibertsoaren hedapena sustatuz. Gamow eta WEinberg-en eredu standarrarekin egungo kosmologia aurreratuenaren oinarriak jartzen ditu liburuak, eta fisika kuantiko erlatibistaren laguntzarekin, Big Bang-aren hasierako segunduetan gertatutakoa zientifikoki aztertzen saiatzen da. Azkenean, Hawking-en ereduak unibertsoaren sorkuntza nola gertatu zen adieraziko digu.
Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren, Gipuzkoako Foru Aldundiko Kultura eta Euskara Departamentuaren, Gipuzkoa Donostia Kutxaren eta Euskal Herriko Unibertsitatearen laguntza izan du.
In search of Big Bang
Keywords: Big Bang; Kosmologia; Zientzia-dibulgazioa; Monografiak