Magia, zientzia eta erlijioa : mitoa psikologia primitiboan / [testugilea] Bronislaw Malinowski ; [itzulpenaren arduraduna, Josal Pérez Fernández] - Malinowski, Bronislaw (1884-1942) (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 1995)
"Magia, Zientzia eta Erlijioa" obrak biltzen dituen bi saio ospetsu hauek Trobriand Irletan bertakoen artean bizi izandako bi urteren emaitza dira. Trobriandarreko erlijioaz, magiaz, zientziaz, erritoaz eta mitoaz dituzten kontzeptuen berri ematen da bertan, era bizi eta ulergarri batean. Tylor, Frazer, Marett eta Durkheim-en erlijioari buruzko ikuspuntuak gainditzen ditu, erlijioa eta magia mundua onargarria, zuzena eta maneiukorra egiteko bideak direla erakutsiz. Izan ere, bere ustez, zibilizazio-mota guzti-guztietan, edozein ohiturak, objektuk, ideiak eta sineskerak, osotasunaren ezinbesteko parte diren neurrian, ezinbesteko eginkizuna betetzen dute eta funtzio eta elkarrerlazio horiek ulerturik soilik uler dezake antropologoak edozein kultura. "Mitoa psikologia primitiboan" deritzon saioaren arabera, mitoak kontatzen dituztenen bizitzaren esanahiaren eta eginkizunaren parte baino ez dira.