Gazte guardia : Marcelo Usabiaga : oroitzapenak I : borroka sozialeko bizitza / Miguel Usabiaga ; [itzulpena, Eder Sánchez] - Usabiaga, Miguel (Coleccion Narrativa, 2018)
GAZTE GUARDIA errepublikaren bezperetan konpromiso politiko eta soziala hartu zuen belaunaldi hartako gazte baten bizitza kontatzen du. Tren batean hasten da, 17 urteko protagonistak 1934ko asturiar iraultzaren porrotaren ondoren iheslari talde bat gidatzen duenean. Frantziara ailegatzen saiatzen da; ondorioz, bere lehen aldia espetxean. II. Errepublikako historian zehar dabil, guda zibilean jarraitzen du, makisarekin; hots, Espainiara itzultzen den gerrillarekin; eta hogeita bat urtez frankisten kartzeletan espetxeratuta egon ondoren amaitzen da. Obra bizitza konkretu baten ispilua da, baina belaunaldi oso batena ere, bere onena eman baitzuen trukean ezer eskatu gabe. Pertsonaiarentzat, hau da, Marcelo Usabiagarentzat, guztiz bizi diren bizitzei buruz eta bizitza oparoei buruz, hainbeste alditan entzun genezakeen hori "bere bizitza nobela bat da" izango litzateke. Bizitza hori, nobela hori, idatzi dena da; bere etengabeko ekintza, mugimenduak arriskua, entrega; kontakizunean galdu gabe. Gorabeherak, abenturak, muturreko egoerak, pasadizoak... irudimenezko heroi baten modukoak eta horrez gain, errealak, gure herriare Historia modernoan txertatuak, hura azalduz.