Amaiur gaztelu baltza / testua, Angel Rekalde ; irudiak, Amaia Ballesteros - Rekalde, Anjel (Sabino Arana Fundazioa ; Nabarralde, 2022)
1522. Nafarroako gerran Amaiurko gaztelua nabarmendu zen konkistaren aurreko erresistentzian. Duela 500 urte, berrehun nafarrek aurre egin zioten 10.000 soldadutik gorako tropa espainiar baten setioari. Hil edo biziko defentsa etsigarria izan zen. Gaur egun, Nafarroa independente eta subiranoa izaten jarraitzeko gogoaren eta erresistentziaren sinboloa da borroka haren oroimena.