Irudiak, teknika literarioak eta ideologia Mirande-ren poesigintzan - Mujika, Luis Mari (1939-2017) (San Sebastián : Haranburu, 1984)
Lehen ale honetan, Mirande poeta eta nobelagile puntakoaren poesigintza aztertzen da hurbiletik. Luis M. Mujika-k -Lizardiren kasuan bezala- luma zorrotzez Miranderen bizi-zertzeladak, Euskal Herriari buruzko etsipenak, Nietzsche eta Spengler-en eragin ideologikoak, eta Baudelaire, Verlaine eta beste autore batzuen eragin literarioak arakatzen ditu sakonki. Baita aztergai da gure poetaren amodio, edergintza, eta sexualitate mundua testu literarioen bitartez. Bigarren alean Mujiak Mirande poetaren irudimundu jori eta sugerigarria aztertzen digu. Lan honetan originala eta guztiz mesedegarria gertatzen da gure kritikagintza literariorako Mujikak irudien azterketan proposatzen digun bide berria. Poesia modernoaren ibilbide "irrazional" guztiak sakonki arakatzen dira orri hauetan. Gainera expresaera literario zenbait eskaintzen zaigu hurbiletik. Liburu honen ondorio kritikoa da Mirandel dela, gerraosteko, gure poetarik puntakoenetakoa.
lib.I . Bizitza, ideologia, eraginak, alde tematikoak lib- II . Alde formalak, irudi-mundua, teknika berriak, textu antologikoak
Keywords: Mirande, Jon -- (1925-1972) -- Kritika eta interpretazioa; Euskal literatura -- Historia eta kritika; Monografiak; Biografiak