Blanca eta Viana : Nafarroako Blanca trajeria - Davant, Jean Louis (Bilbo : Euskaltzaindia, 2022)
Blanca I.aren erreinaldiak (1425-1441) eragin handia du gure historian, nahiz erregina umila izan zen, umilegia Juan II senarraren eretzean. Historiako bihurgune nagusi batean gertatu zen, eta bihurgune hori areagotu zuen bere uzkur eta herabeaz, senar aseezinari Nafarroako hazkurrien ateak irekiz. Urrats hori ez zen gure onerako gertatu, gizon bortitz eta maltzur horrek euskal erresuma zaharra galbidean sartu baitzuen bere gerla pribatuez, botere goseaz eta jukutriez. Jean-Louis Davantek Blanca I.aren erreginaldia bere denborako giroan kokatzen laguntzeko sarrera historiko sakona egingo du lehendabizi, eta hau irakurri ondoren irakurleak hobeto ulertuko ditu trajedia bera eta bertan parte hartzen duten pertsonaia historikoak.
Edukia: Nafarroako Zuria I.a eta Vianako Printzea (9-38. or.) - Nafarroako Blanca Trajeria (39-81. or.) - Historialat soz : Züberoa eta Nafarroa (83-88. or.) - Eranskina (89-93. or.)
Keywords: Euskal Herria -- Historia; Monografiak