Aulkipeko sekretuak / Iñigo Ibarra ; [zuzentzaileak, Kike Diez de Ultzurrun eta Patxi Larrion] - Ibarra, Iñigo (Denonartean, 2014)
Iñigo Ibarrak istorio hauekin besteak beste hainbat argibide eman dizkigu bizi gaituen ingurua, Nafarroa Garaia, eta bereziki, Iruñerria, hobeki konpreni dezagun. Ibarraren euskarak gurasoen sortetxean hartzen du arnasa, baina Iñigoren jardun askok Hiri Buruzagia dute pausaleku. Iñigok, maiz, eta Iruñerriari dagokionez, kanpora begira transmititu ohi den irudiaren ifrentzua eskaini digu. Azpitik doan hori pausatu nahi izan du, hau da, ageriko ez diren horiek, gure intrahistoriaren hainbat pasarte, behin azaleratuta bat baino gehiago ezustean harrapatzen duten gertakari horiek begi-bistan utzi. Nori ez diote inoiz esan, baina zuek, nafarrak, zer zarete? Ez da lan erraza Jerusalem galduaren soziologiaz teorizatzea. Liburu honetan, Iñigo Ibarrak zenbait argibide agertu dizkigu bizi gaituzten Iruñerria zein Nafarroa Garaia ulertzeko ahaleginean.