Ekonomialari harrituen manifestua : krisia eta zorrak Europan : 10 ebidentzia faltsu eta eztabaidarako 22 neurri, irtenbidea aurkitzeko / Philippe Askenazy ... [et al.] ; itzulpena, Inma Errea ; hitzaurrea, Joxerra Senar - Askenazy, Philippe; Coutrot, Thomas; Orléan, André; Sterdyniak, Henri; Errea, Inma; Senar, Joxerra (Denonartean, 2011)
Manifestu honen sinatzaileek aldarrikatzen dute «ekonomialariek beren gain hartu behar dituztela gizartearen aurrean dituzten erantzukizunak». Haien ustez, manifestuak krisi ekonomikoari buruzko «zalantzak hitzez eta kontzeptuz hornitzen» laguntzen ahal die herritarrei. Horretarako, «zenbait ebidentzia faltsu» kritikatzen dituzte, eta «proposamen batzuk zirriborratzen». Ekonomialari harrituen iritziz, ekonomiaren zientziak gogoan hartu behar du «herritarrei dagokiela, ez adituei, elkarrekin eta demokratikoki deliberatuta erabakitzea jardun ekonomikoaren helburuak». Gogorarazten digute «krisi hau ez dela krisi ekonomiko huts bat», eta atzean krisi soziala, ekologikoa eta geopolitikoa dituela. Manifestuaren bidez jakinarazi nahi diote jendeari «zientzia ekonomikoaren zeregina argi egitea» dela «aukera posible ugarien gainean», «eta ez herritarren ordez erabaki nahi izatea». Manifestua 2010eko irailean argitaratu zuten. Ordutik hona krisia areagotu da, eta manifestuak ez du gaurkotasun izpirik galdu. Are gehiago, Europan gerora bizitako porrotak eta une larriak iragarrita daude manifestuan.