Osaba Petros eta Goldbachen aierua - Doxiadis, Apostolos; Oliveros, Ane; Zabarte, Gaizka (Berriozar : Denonartean, 2022)
Matematikari ibilbidea abandonatu ostean, landako etxea batean itxita bizi da Petros, xake kontuetan murgilduta. Haren iloba liluratuta du, ordea. Soluziorik gabeko proba matematiko batek aldatuko du dena. Petros zaharra mundutik isolatuta bizi da Atenaseko aldirietan. Iraganean lehen mailako matematikaria izan zela deskubrituko du haren ilobak, dena alde batera utzi eta ia hiru mendetan ebatzi gabeko problema bati ekin ziola, bizitza osoa emanez zeregin horretan. Bilaketa horrek XX. mendeko matematikari handienekin jarri zuen harremanetan Petros, besteak beste, Ramanujanekin eta Turingekin. "Bizitzako desengainuetako bat", haren anaiek zioten bezala, ala Zenbakien Teoriako Prometeo? Zer izan zen Petros Papachristos? Zer dute zenbakiek, liluratu ez ezik, bat baino gehiago itsutzera ere eramateko?
Theios Petros kai i Eikasia tou Goldbach
Keywords: Helduentzako Literatura