Tiro parabolikoa (azalpena) / Jakindun (Jakindun (Youtube kanala), 2021)
Jakindun euskaraz eta doakoa den hezkuntza plataforma da; ikasleen eskura euskarazko bideoak jartzen ditu, azalpen errazekin, hobeto ulertzeko zailak egiten zaizkien (zaizkigun) ikasgaiak. Bideo honetan, fisikarekin gatoz berriro! Kasu honetan, tiro parabolikoa azalduko dugu. Kontuan izan, ariketa mota hauetan bi ardatz ditugula, X ardatza eta Y ardatza. X ardatzean dugun mugimendu mota, HZU (higidura zuzen uniformea) da eta Y ardatzean HZUA (higidura zuzen uniformeki azaleratua). Gogoratu azken hau azaleratua dela grabitatea dela eta. Hau ohiko ariketa da beraz, ondo egiten jakin behar dugu.