Edengo herensugeak : giza adimenaren eboluzioari buruzko espekulazioak / [testugilea] Carl Sagan ; [itzulpenaren arduraduna, Iñaki Azkune Mendia] - Sagan, Carl (1934-1996) (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 1995)
"Edengo herensugeak" liburu zoragarrian Sagan-ek giz gogamenaren labirintoan zeharko bidaia egiten du. Horretarako gizakiaren aurrehistoria eta eboluzioa aztertzen du genetikaren aldetik, giza garunaren eta beste animaliena ikertuz eta konparatuz. Adimen artifizialean eta konputazioan oinarrituz garunaren gaitasunak saiatzen da ulertzen. Ametsen prozesuak eta informazioa gordetzeko eta erabiltzeko garunak dituen ahalmenak ere aztertzen ditu teoria modernoen laguntzaz, eta guzti horretan oinarriturik Sagan-ek gure galaxian beste lekuetan izaki adimenduak izateko dauden probabilitateak aztertzen ditu, baita beraiekin kontaktoa izateko edukiko genituzkeen aukerak ere. Gure gizartearen mitoen eta kondairen sustrato razionalak ikusi ondoren, gizakiaren eboluzioa nondik nora joango den saiatzen da asmatzen idazlea, era zuzen eta erakargarrian.