Denboraren historia laburra : big bang-etik zulo beltzetara / [testugilea] Stephen Hawking ; [itzulpenaren arduraduna, Juan Inazio Abrisketa] - Hawking, Stephen (1942-2018) (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 1995)
"Denboraren historia laburra" liburua 1988. urtean argitaratu zen lehenengo aldiz. Argitalpen honekin lortutako arrakastaz jabetzeko egunerarte 5 milioi ale baino gehiago jadanik salduak izan direla eta 30 hizkuntzatara itzulia izan dela konturatzea baino ez dugu. Kosmologia garaikideaz trebatzeko daukagu dibulgazioko libururik hoberenetakoa da honako hau. Bertan grekoen garaietatik gaur arte garatu diren teoria kosmologiko guztiak aztertzen dira, eta beraietan egiten diren galdera erradikalak aztertu ere: zer da denbora? Unibertsoak betirako zabaltzen jarraituko al du? Denboran atzera bidaia egiterik badugu? Nola jaio zen kosmoa eta nora doa? Posible ote da, zientifikoki, eta mistizismoan erori gabe, arazo guzti hauek aztertzea? Hauek dira liburu honetan Hawking-ek argitzen dituen galderak era erraz, zuzen eta sakonean.