Gaia : lurraren biziaz ikuskera berria / J. E. Lovelock ; [itzulpenaren arduraduna, Juan Inazio Abrisketa] - Lovelock, James (1919-) (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 1996)
"Gaia: Lurraren biziaz ikuskera berrai" liburuan, Lovelock-ek Lurra izaki biologiko erraldoi bezala aritzen delako teoria argitaratu zuen, lehenengo aldiz (1979 urtean). Gaia (Amalurreko Jainkosa greziarra) da Lovelock-ek hartzen duen irudi mitologikoa metafora zientifiko bihurtzeko. Gaia da egitura autoaskitza, autoaldakorra eta koerentea, bere bizia mantentzeko oreka desberdinak sortzen dituena. Liburu interesgarri honetan Gaiaren oreka burutzeko itsasoen, atmosferaren, eta gizakiaren teknologiaren eraginak aztertzen dira, haien arteko elkarrerlazioak asmatzen saiatzen. Horrekin batera "berotegi-efektua" , eurite azidoak, oihanen sarraskiak, ozonozko geruzaren hondamena eta mugimendu ekologistaren oinarriak aztertzen dira, "Gaia hipotesi"-aren ikuspuntutik. Egunekotasunez beteriko liburua, beraz.