Zazpi kontaera paradoxiko (II) : antropologo bat Marten / Oliver Sacks ; [itzultzailea, Edorta Agirre] - Sacks, Oliver (1933-2015) (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 2003)
"Zazpi kontaera paradoxiko: Antropologo bat Marten (II)" obran hiru kasu kliniko aztertzen ditu Sacksek. Lehenean, "Ametsetako paisaia", atzerrian dagoen gizon batek bere herriari buruz dituen amets eta ikuskera obsesiboak nola gogora eta margotzen dituen aztertzen da, horrekin oroimenaren azterketa psikologiko sakona burutuz. Bigarrenean, "Dohain eta gabeziak", mutil autista baten egoera aztertzen da inkontziente kognitiboaren eremuan sartuz. Bertan aztergai dugu autisten munduari buruzko pertzepzio zuzena (eta ez kontzeptualizatua) nola bizi izaten den eta artean nahiz matematikan nola isla daitekeen, benetako artistak eta jakintsuak sortuz. Hirugarrenean, "Antropologo bat Marten" animaliekin bakarrik harremanik zuen andere baten historia harrigarria kontatzen da, nortasunaren psikologiaren itsasoan maisuki murgilduz.