Usoa / Patxi Zubizarretaren "Usoa, hegan etorritako neskatoa" ipuinean oinarritutako filma ; gidoilariak, Isabel Salinas, Maria Zamakola ; argazki-zuzendaria, Txema Areizaga ; musikaria, Pello Irizar ; zuzendaria, Maria Zamakola] - Zubizarreta, Patxi; Zamakola, Maria; Salinas, Isabel; Irizar, Pello (La Semilla SL, 2001)
Maria Zamakolak zuzendutako laburmetraia honetan, Irakasle batek Kukuaren istorioa kontatzen die ikasleei. Usoa 9 urteko haur afrikar bat da, Euskal Herriko familia alaba ordekotzat hartua, eta Afrikako amaz gogoratzen da: alaba gerratik salbatzeko; hegazkin-txartela erosi eta aireportuan utzi zuen. Neskatoak erlazionatu egiten ditu ama eta Kukua: txori hau, bere umeak beste hegazti batzuen habietan uzten dituelako, lotsagabetzat eta aprobetxategitzat daukate denek.