Matilde Ucelay : Espainiako lehen emakume arkitektoa = La primera arquitecta española = The first spanish woman architect / Inés Sánchez de Madariaga ; [euskarazko itzulpena, Karlos del Olmo (Ágora idiomas), - Sánchez de Madariaga, Inés (Puente editores : Eusko Jaurlaritza, Lurralde Plangintza, Etxebizitza eta Garraio Saila, 2021)
1936an graduatua, Matilde Ucelay Espainian arkitekturan lizentziatu zen lehen emakumea izan zen. Bere ibilbide profesionala frankismoak eta bere proiektuetako batzuk beste izen batzuekin sinatzeko beharrak markatu zuten. 2004an Arkitekturako Sari Nazionala eman zioten. Orain, 'Matilde Ucelay. Espainiako lehen emakume arkitektoa', bere bizitzako eta lanbideko ibilbideari buruzko kontakizun horietan eta beste askotan murgiltzen da.