Ganbara argitua : emakumeen ahotsak eta oihartzunak - Díez Muñiz, Alazne (Bilbao : Bizkaiko Foru Aldundia, Euskera, Kultura eta Kirol Saila, 2021)
Liburu honetan zehar azaltzen da 1935. eta 1952. urteen bitartean jaiotako 13 emakumeri egindako elkarrizketen emaitza, eta askotariko alderdi politikoak, sozialak, kulturalak nahiz ingurunekoak jasotzen dira: María Luisa Amigo Fernández de Arroyabe, Miren Josune Ariztondo Akarregi, Ana Begoña Arzoz del Castillo, Miren Begoña Goicoechea Gandiaga, María Ascensión Larrucea Gómez, Agapita Lavín Setién, Miren Olga Maciá Olaeta, María Begoña Madariaga Otaola, Celia Marañón García, Petra Benedicta Markaida Barrenetxea, María Jesús Meñaka Gangoiti eta Blanca Estrella Ruiz Ungo eta Clara Zabalo García. Ganbara argitua. Emakumeen ahotsak eta oihartzunak lanak jasotzen dituenak eremu pertsonalean kontatutako bizi-istorioak eta esperientziak dira, eta indar handiz entzuten da inguruko hainbat pertsonaren ahotsen oihartzuna, eragin handia izan baitute gaur egun diren horretan. Hala, liburu honen helburua da emakume hauen eta identifikatuta senti daitezkeen beste askoren lanaren balioa nabarmendu eta aitortzea. Beren buruak eraiki dituzten emakumeak dira, mugak eta oztopoak gainditu zituztenak garai zailetan eta distira egitera iritsi zirenak eta hala jarraitzen dutenak, urteetan zehar metatutako esfortzuari eta konstantziari esker. Liburu honen bidez lortu nahi dena da arduraren eta egoerak gainditzeko gaitasunaren adibide diren bizipenok eredu gisa balio izatea, beste belaunaldi batzuentzako itsasargi edo gidari gisa. Generoen arteko berdintasuna erdiesteko egindako urrats garrantzitsuenak ezagutzeko irrika, egiteko gelditzen direnak aztertzekoa eta ekitatea egiazkoa izan dadin lortzeko jarraibide posibleak ikustekoa. Argitalpen honekin, Bizkaiko Foru Aldundiak lanean jarraitzen du herritarrek literaturaz, gure historiaz eta gure ondareaz goza dezaten. Eta hori guztia, genero ikuspegitik abiatuta.
Bibliografia: 397. or.
Keywords: Emakumeak -- Egoera soziala -- Bizkaia; Monografiak