Asterixen hamabi probak / liburu hau Les Studios Idéfix estudioaren animazioko filmean oinarrituta dago ; testuaren oinarrian dagoen gidoia, René Goscinny ; marrazkiak, Albert Uderzo ; kolorea, Thierry Mébarki ; [itzulpena, Usua Lasa (Bakun itzulpenak SL)] - Goscinny (1926-1977) (Salvat, 2021)
Julio Zesarrek behin betiko suntsitu nahi du aspalditik garaitu ezin duen galiar herrixka menderakaitza. Hori lortzeko, herritarrei eskatuko die bi ordezkari aukeratzeko jainkoek baino gainditu ezingo lituzketen 12 proba gainditu ditzaten. Proba horiek gainditzen ez badituzte, galiarrek amore emango dute; gainditzen badituzte, ordea, Julio Zesar galiarren esku egongo da. Baina Juliok ez daki aukeratu dituzten bi galiarrek, Asterixek eta Obelixek, asmamenaz gain beste sekretu bat ere badutela Panoramixen edabe magikoa.