Eneko Agerroa - Etxaide Itharte, Yon (1920-1998) (Donostia : Erein, 1991)
"Bada Garaziko lurraldean, Nafarroa beherean alegia, artzain hirixka bat, polit bezain maitagarri, sotil bezain txukuna. Bere eliz-dorre liraina, nola artzaina artalde zuri baten erdian, inguruko zaizkion basetxe txuri leinargien zaintzaile bailitzen ageri zaigu. Gure arbasoek Behorlegi izenez bataiatu zuten, nonbait bere mendi hegaletan behorrak laket zirelako".
Keywords: Helduentzako Literatura