Eneko Agerroa / Yon Etxaide-Itharte - Etxaide Itharte, Yon (1920-1998) (Literatura (Erein), 1991)
"Bada Garaziko lurraldean, Nafarroa beherean alegia, artzain hirixka bat, polit bezain maitagarri, sotil bezain txukuna. Bere eliz-dorre liraina, nola artzaina artalde zuri baten erdian, inguruko zaizkion basetxe txuri leinargien zaintzaile bailitzen ageri zaigu. Gure arbasoek Behorlegi izenez bataiatu zuten, nonbait bere mendi hegaletan behorrak laket zirelako".